Zdroj: http://www.hopsuk.cz/index.php?a=11  •  Vydáno: 30.10.2009 21:00  •  Autor: Běhy

Kam na Kolínsku na umělou stěnu?

V Kolíně bohužel zatím stále asi nikam, ale svítá snad na lepší časy...

Kolínu blízké lezecké stěny:

Kolín
- koncem roku 2013 započala stavba doslova revolučního projektu - venkovní lezecké stěny pod Novým Kolínským mostem. Jedná se o v Čechách průlomovou záležitost ve věci výstavby lezecké stěny na pílířích a stropech fungujícího silničního železobetonového mostu. Na celou stavbu zoufale chybí peníze. Na první části stěny bude snad již od února 2014 možné zalézt v několika liniích.
- nadále platí (1/2014), že v Kolíně stále není jediná veřejná umělá krytá lezecká stěna ani boulder!!! Jen několik místních nadšených trénujících lezců má vlastní mini bouldrovky doma - seznamte se s nimi ;-).

A nyní (1.7.2014)  je i stěna "POD NOVÝM MOSTEM" což už asi víte :-D

Polepy u Kolína
- v roce 2012 vznikla v Polepech u obecního úřadu nová menší veřejná bouldrovka. Více o ní zde.

Kutná Hora - v roce 2007 byla uvedena do provozu menší stěna v aule Gymnázia Jiřího Ortena v Jaselské ulici. Info plakát zde. Lezení je na ní v současné době (11/2009) poměrně slušné. Byly dostavěny některé profily a je tu možnost lézt i RP (je třeba mít vlastní expresky). Dá se zde i bouldrovat. Hodina lezení vás vyjde na 50 Kč, studenti požívají slev. Dobré je se předem objednat u Jiřího Němečka (instruktor SCI) na tel.: 777 882 566. Lézt je po dohodě možné snad takto: Po-Pá 17-21hod., So-Ne 15-20hod.

Český Brod - v říjnu 2008 zde byla otevřena lezecká stěna při ZŠ Žitomířská v tělocvičně na budově Chanos. Stěna vznikla za přispění Středočeského kraje - fond sportu a volného času, Města Český Brod a Firmy Elektrizace železnic Praha. Více o ní na stránkách ZŠ zde.

Nymburk - zde byla 12/2009 otevřena menší lezecká stěna výšky 6 m (64 m2) v místní Sokolovně. Stěna je otevřenae spíše sporadicky - viz nový web. Během roku 2012 stěna povzrostla do stropu a lze zde už celkem slušně zalézt. Další rozvoj stěny do stropu je zřejmě zatím neprůchodný vzhledm k památkové ochraně stropu sokolovny, ale kdo ví. Funguje zde i kroužek pro děti. Vstup cca 60 Kč.


Pardubice - stěny jsou tam dle všeho tři - Selesiánské středisko mládeže (menší bouldr za výhodnou cenu), dále Koro Boulder a velmi slušná stěna se supr profily a mega stropem ve sportovní hale H Centra severně od Pardubic ve Starém Hradišti. Leze se za 70 Kč/2 hod., studenti 42 Kč/2hod. ovšem pouze Po-Pá do 14 hod. a So, Ne příjemně celý den. H centrum nabízí veškeré zázemí a supr bar! Otevřeno skoro pořád! Její foto je níže. Více o ní zde. Pozor na jejich webu nejsou všechny potřebné informace o provozu stěny a aktualizace. Občas zde probíhají kursy lezení, tudíž se nemáte šanci na stěnu dostat, bez zaplacení celého kurzu.

Poděbrady - stěna byla otevřena v srpnu 2012 a je tak trochu malá (cca 6 m) a málo převislá, ale pár zajímavých cest se tu určitě přelézt nechá. Najdete ji v DDM Symfonie (v sokolovně) mapa zde. Otevírací hodiny jsou nejasné, vstupné také nejasné. Článeček z jejího otevření od Steeba je zde. Další asi malá stěna je podle webu sokola Poděbrady v sokolovně?

Praha - zmiňuji BIG-WALL, CHODOV, RUZYNI a SmíchOFFku, jelikož jsou nejzajímavějšími Pražskými stěnami i s bouldrem a barem. Za bouldrovky zmiňuji Lokal Blok a Boulder Bar. Zbytek Pražských stěn a bouldrů si najděte na webu sami - je toho moc.

Jičín - lezecká stěna v tělocvičně ZŠ Jičín, Poděbradova ul. 18, funguje vždy jen přes zimní období, více o ní a návštěvních hodinách viz. stránky LK Prachov

Hořice v Podkrkonoší - lezecká stěna v tělocvičně SOŠ Hořice v Podkrkonoší, Šalounova ul. 2164, více o ní viz. www.hohohorice.cz

Seznam většiny stěn v Čechách je zde.



lezecká stěna H Centra - Staré Hradiště (Pardubice)