Skály Kolínsko

Horolezecký průvodce Kolínskem, Vrcholová komise a další místní pikanterie

Metodika přejišťování - jak správně osadit borhák a další jistící prvky (ve vývoji)
Krátká zpráva o zběžné kontrole stavu jištění Rohové stěny (3/2009) na Vrchlici (Kutnohorsko)

Balvany na Pašince (průběžně aktualizováno)

Skalní oblasti Kolínska - informace:

POZOR - Balvan na Pašince (Skála u Kohoutova mlýna) je stále v pohybu...

4/2012 - Po zimě 2011/2012 se nám pravděpodobně opět slušně pohnul onen 350 kg blok na fotu označen růžovou elipsou. Dne 1.4.2012 se jeví pukliny, které ho ohraničují shora opět o cca 5 mm více rozevřené. Dávejte si pozor a raději se mu vyhněte.

8/2008 - V levé horní části soustavy balvanů (cesty Jarní, Diretisima, Cesta plná pavučin) byl 8/2008 zpozorován pravděpodobně nárůst rychlosti pohybu - onen 350 kg blok se asi vydal na další cestu směrem dolů (posun až cca 3 mm za cca 0,5 roku) a je stále považován za nejnebezpečnější! V současné době již široce rozevřené horizontální pukliny, které ho shora ohraničují, poskytují velmi dobré chyty v nejlehčích cestách na skále! Na nástěnce je na fotu označen růžovou elipsou. Dávejte opravdu pozor a raději se mu vyhněte! Zvláště po zimě se mohou některé balvany opět pěkně pohnout. Dbejte proto zvýšené opatrnosti. Více zde.

11/2007 - Balvany v nástupu Údolní a Jarní cesty na Skále u Kohoutova mlýna - Pašince se prokazatelně hýbou (praskla většina sádrových proužků) a budou se hýbat i nadále. Nicméně pohyby se na většině puklin zdánlivě ustálily a dále se většina balvanů nikam neřítí.


Množí se krádeže mailonek z vrcholových řetězů skal Kolínska:
8/2009 - 2x mailonka 10mm - Jedničková a Plotnová cesta (Skála u Kohoutova mlýna, Pašinka)
10/2009 - mailonka 10mm - Cliffhanger (Střechové skály, Vlčí důl)
Mailonky jsme zalepili závitovým lepidlem, věříme, že nyní již odolají dalším nájezdům zlodějů.


Tato složka by měla do budoucna přinášet čerstvé zprávy z dění okolo skal Kolínska a OVK Praha a Střední Čechy. Dále snad i nového průvodce Kolínskem. Musím přiznat, že se na něm pracuje šnečím tempem, nicméně s VK Kolínsko (součást OVK Praha a Střední Čechy) usilovně pracujeme nejen na přejišťování známých i neznámých skal Kolínska, ale i na on line průvodci na webu ČHS. Zde se budou postupně objevovat všechny nově přejišťené oblasti a cesty. Veškeré poznámky ohledně skal Kolínska, cest, prvovýstupů, jejich jištění a jiné související problematiky prosím směrujte na VK Kolínsko. Předem za ně i za případnou jakoukoliv pomoc a podporu děkujeme. (viz http://skaly.horosvaz.cz - region Praha a Střední Čechy - oblast Kolínsko).
Pašinka je zde.

pasinka_udolka

Obrázek: Skála u Kohoutova mlýna - téměř dokončený bokorys údolní stěny (zatím ne se všemi cestami, vynechána různá další možná propojení cest atp., čísla cest odpovídají seznamu cest na skaly.horosvaz.cz) je zde v hi-res. Autorská práva drží Běhy. Použití plánku jiným způsobem než pro osobní navigaci na skále je nutné konzultovat s autorem.

Horolezecký PRŮVODCE Kolínskem (.pdf 200 kB). Od Vladimíra "Střihouna" Střihavky z roku 2002. Klasifikace je často velice mylně uvedena a i popis cest připomíná spíše poznámky, jimiž je tento průvodce především. Tištěný dostačující průvodce na Kolínsko neexistuje! Aby průvodce mohl vyjít v tištěné podobě, je zapotřebí ještě mnoho práce a také štědrých sponzorů, kteří zatím nejsou...

Horolezecký průvodce Kolínskem na webu ČHS - Skalní oblasti


Mapa lezeckých terénů Kolínska


Bokorysy některých skal Kolínska a okolí

Pašinka - Skála u Kohoutova mlýna - údolní stěna (bokorys hi-res) Nedokončený. Autorská práva drží Běhy. Použití plánku jiným způsobem než pro osobní navigaci na skále je nutné konzultovat s autorem.

Doubravčany - Skála U Ústavu (Doubrwand) - střecha Kolínska (bokorys hi-res) Nedokončený. Autorská práva drží Běhy. Použití plánku jiným způsobem než pro osobní navigaci na skále je nutné konzultovat s autorem.

Vlčí důl - Střechová skála (bokorys hi-res) Nedokončený. Autorská práva drží Běhy. Použití plánku jiným způsobem než pro osobní navigaci na skále je nutné konzultovat s autorem.

Vranické skály - Řeznictví - cesty 9G, ENIGMA (bokorys hi-res) Nedokončený. Autorská práva drží Běhy. Použití plánku jiným způsobem než pro osobní navigaci na skále je nutné konzultovat s autorem.

Jelení skály - bouldry Armabeton 7C a projekt Buldr (bokorys hi-res) Nedokončený. Autorská práva drží Běhy. Použití plánku jiným způsobem než pro osobní navigaci na skále je nutné konzultovat s autorem.

Část Kolínského rajónu (hlavně Zásmucko) je zpracována na sesterských stránkách Tejpa-web


Okolní skalní oblasti (Kutnohorsko, Čáslavsko, Střední Posázaví):

Průvodce po skalách v údolí Vrchlice od Kutné Hory k Malešovu od Dr. Pavla Nováka (1986) (.pdf 1,9MB).

Tisá skála - bouldering mapa

Tisá skála - průvodce bouldering.cz


Zahraniční skalní oblasti a další průvodci ke stažení:

průvodce lezením ve Frankenjuře (.pdf 11MB)

ARCO - Monte Colodri - ZANZARA 7a+

Frankenjura - mapa skal

průvodce lezením ve Finale Ligure (.pdf 8MB)

průvodce lezením v La Turbie - Monaco (.pdf 2MB)

průvodce lezením ve Slovinsku a okolí Trieste (IT) (.pdf 2MB)

průvodce lezením v Omiši (Chorvatsko) (.pdf 2MB)


Na Kolínsku se žije dobře, a kdo tvrdí že ne, kecá.


Složení VK Kolínsko 2011
Jirka "Steebe" Belza - steebe(ZV) seznam. cz - tel.: 776 781 443
Ondřej "Běhy" Běhal - behy(ZV) centrum. cz - tel.: 724 534 944
Roman "Péša" Pešík - pesa(ZV) strojirny-uj. cz - tel.: 606 413 669
Vladimír "Střihoun" Střihavka - strihavka(ZV) volny. cz - tel.: 777 006 630

Za VK Kolínsko napsal Běhy


Články o údržbě skal Kolínska atp.

Článků: 3